Tasarım Vakfı, Dicle Kalkınma Ajansı ve Midyat Meslek Yüksekokulu işbirliği ile 18-23 Eylül 2017 tarihleri arasında mimarlar ve farklı disiplinlerden tasarımcıların katılımıyla ‘Midyat Desen Tasarımı Atölyesi’ ve ‘Midyat Taşı Atölyesi’ gerçekleştirildi.
Atölye kapsamında tarihsel coğrafyanın ve kültürün deneyimlenmesi, yerelin yenilikçi tasarımcı bakış açısıyla yeniden keşfedilmesi ve yenilenmesi, coğrafyaya özgü katma değeri yüksek ürünlerin ve geleneksel zanaatların ülke ekonomisine  kazandırılması, çıkan tasarımların şehre açılımlar sağlaması, tasarımı yerelin bir parçası haline getirmek ve ihracat potansiyeline destek olunması amaçlanmaktadır.

Mimar Zafer Akay yürütücülüğünde gerçekleştirilen ‘Midyat Taşı Atölyesi’ne mimarlar, tasarımcılar, akademisyenler ve sektör çalışanları katıldı. Farklı disiplinlerden katılımcıları ortak paydada biraraya getiren atölyede; şehrin mimarisi, dokusu, kimliği deneyimlendi, Midyat taşı ve işleme teknikleri, bu coğrafyaya özgü taşın farklı kullanımları ile ele alındı. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin, dillerin, dinlerin, kültürlerin iç içe olduğu bu coğrafyanın bir-aradalıkları, müşterek alanlarından yola çıkarak kent mobilyaları, yapı bileşenleri ve ürün tasarımları geliştirildi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nden Akademisyen Doç. Gaye Kırlıdökme Belen yürütücülüğünde gerçekleşen ‘Midyat Desen Tasarımı Atölyesi’ne tekstil ve moda tasarımcıları, grafik tasarımcılar, endüstriyel ürün tasarımcıları, seramik ve cam tasarımcıları katıldı. Tarih boyunca oluşan ve yaratıcı bakış açısı ile oluşturulan bilgi ve deneyim havuzundan yararlanarak bu yöreye özgü tasarımlar çıkarılmasının hedeflendiği atölyede; Midyat’ın sembollerinden, insan, doğa, coğrafi ve mimari ögelerinden ve hikayelerinden esinle desen tasarımları geliştirildi. Geliştirilen desenler ev tekstili, giysi, ürün, obje ve hediyelik eşya tasarımlarına uygulandı.

Atölyeler Midyat Meslek Yüksekokulu Telkari Atölyesi’nde, Tasarım Vakfı Midyat filmi gösterimi ve tanıtıcı sunumları ile başladı ve atölye gruplarının ayrılarak atölye yürücütülerinin sunumları ve katılımcıların kendilerini tanıtımı ile devam etti.
Görerek, dokunarak kültürün deneyimlenmesi üzerine kurgulanmış ve tasarımcı bakış açısının yerel ile buluşturulmasını hedefleyen esin gezilerine, taş işleme tekniklerinin ve işlenen desenlerin yerinde incelendiği Midyat Taş Atölyesi ziyareti ile başlandı. Midyat sokakları gezilerek yapılar ve motifler incelendi ve Midyat merkezde yer alan Kuyumcular Çarşısı, Gelüşke Han, Midyat Konuk Evi, Mor Barsavmo Kilisesi ve Noyanlar Kültür Sanat Evi ziyaret edildi. Midyat Konuk Evi’nde telkari ustası Murat Aslan ve Midyat MYO Takı Tasarımı ve Kuyumculuk Bölümü öğrencilerinin telkari yapımı ve geleneksel telkari desenleri görüldü. Mor Barsavmo Kilisesi’ni süsleyen Nasra Kadın’ın bez baskı ve boyama teknikleri ile yapılmış olan satrolarda yer alan desenler incelendi.

Atölyenin ikinci gününde Midyat çevresinde yer alan Mor Gabriel Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi (Anıtlı Köyü) ve Mor Yakup Manastırı’na rehberler eşliğinde ilham gezileri gerçekleştirildi.

Atölyelerin üçüncü gününde Midyat Meslek Yüksekokulu Telkari Atölyesi’nde yer alan atölye alanına geçildi ve üç gün süren yoğun tasarım çalışmalarına geçildi. Tasarım çalışmaları, konsept ve fikir geliştirme çalışmaları ile başladı. Eskiz çalışmalarının üzerinden değerlendirmeler yapılarak tasarımlar detaylandırıldı ve geliştirildi.
Ortak yaratım ve etkileşim süreçlerinin dahil olduğu atölye ortamında, son değerlendirmelerle tasarımlar finalize edildi ve tasarım sunumları hazırlandı.

Atölye çalışmaları, katılımcıların final tasarımlarının sunumu ile tamamlandı. Tasarım final sunumlarına Midyat Kaymakamı Hüseyin Tekin, Midyat Meslek Yüksekokulu Müdürü Tarık Demir, Dicle Kalkınma Ajansı temsilcileri ve yerli basın katılım gösterdi.

Katılımcılar:
Midyat Desen Tasarımı Atölyesi: Arş.Gör. Ayşegül Damla Yücebaş, Karin Gudaoğlu, Seren Konak, Berna Süslü, Seydullah Yılmaz, Melis Kabail, Tülay Çağla çelikkıran, Çağla Demirkıran, Elif Lütfiye Çakır, Hazal Balasar, Barış Gün Şahin, Batur Seçilmiş, Duygu Ezgi Demircan, Oğuzhan Karadal, Burcu Gürcü, Rana Akkaş, Musa Yıldız

Midyat Taşı Atölyesi: Mesut Ay, Mehmet Akbudak, Burçin Mercan, Mehmet Beşir Çetin, Buse Kaya, Aşkın Kübra Ağır, Talha Doğukan Baştürk, Derya Aydın, Galip Can Kaya, Okan Aksoy, Hatice Cağla Karal

Katkılarından dolayı Midyat Kaymakamlığı’na, Dicle Kalkınma Ajansı’na, Midyat Meslek Yüksekokulu’na, ve okul müdürü Tarık Demir’e, Ahmet Bektaş’a, Turabdin Oteli ve personeline, Mathias Onar’a teşekkür ederiz.