Tasarım Vakfı 2016 Atölye çalışmalarında oluşturulan tasarımlardan seçkilerin yer alacağı ‘Tasarım Vakfı 2016 Atölyeler Sergisi’ bu yıl Türkiye Tasarım Haftası, Tasarım Tomtom Sokakta ve 3. Tasarım Bienali Yaratıcı Mahalle Programı kapsamında gerçekleşiyor.
2013 yılında kurulduğu günden bu yana yaratıcı endüstriler ve yaratıcı ekonomileri buluşturan Tasarım Vakfı, “yaparak, uygulayarak öğrenme” temeline dayanan faaliyetlerine devam ediyor. Disiplinler üstü, ayrıştıran, sorgulayan, tasarımcı düşünceye yoğunlaşan araştırma süreçlerini ilke edinen Tasarım Vakfı, yaratıcı disiplinleri bütüncül birliktelikleri ile ele alıyor. İşbirliğine, açık işe, çoğulcu ve ortak akla dayalı tasarım anlayışını benimsiyor.

Bu amaçla Tasarım Vakfı tarafından hayata geçirilen Bodrum Tasarım Atölyeleri tasarımcıyı üretimle buluşturmayı, tasarımı katma değerleriyle buluşlara, ekonomiye, kültüre, istihdama kazandırmayı amaçlıyor.

İlk kez 2015 yılında 12 lider, 96 katılımcı ve 10 yaz atölyesiyle gerçekleştiren Bodrum Tasarım Atölyeleri’nde yurt içi ve yurt dışından konusunda uzman yürütücülerle çok disiplinli atölye çalışmaları gerçekleştirildi ve katma değeri yüksek fikirlerin, ürünlerin ortaya çıkarılması sağlandı.

Tasarım Vakfı 2016 Bodrum Atölyeleri, bu yıl 1 Haziran - 30 Kasım tarihleri arasında mobilya, dokuma, moda, kilim, cam, seramik, gastronomi, takı, hamur kağıt (papier-mâché) ve deri alanlarında tasarım çalışmalarına odaklanıyor.
Tasarımda disiplinler üstü kurgusal, deneysel bağlar kurmayı amaçlayan Tasarım Vakfı Atölyeleri edimsel yetkinliklerin, fikirlerin, hünerlerin çapraz eşleşmelerle çoğalacağı ortamları olarak yetenekli tasarımcılar için kurgulanmıştır.

Nesne temelli işlerden uzak; nesnenin değerleri, bağlamları araştırılarak yeni bir ürün, hizmet, deneyim, ilham, kültür üretebilmek hedefleniyor.

2016 atölyeleri programı 13 – 18 Haziran’da mimar ve tasarımcı, Koleksiyon Mobilya ve Tasarım Vakfı kurucusu Faruk Malhan tarafından yürütülen Mobilya Tasarımı Atölyesi’yle başladı.

27 Haziran - 2 Temmuz tarihlerinde gerçekleşen ‘Boşluk’ Tekstil Tasarımı Atölyesi’nde İspanyol tekstil firması Teixidors’dan tekstil tasarımcısı Nuria Bitria ve Sofia Agerberth yürütücülüğünde tekstil tasarımları geliştirildi.

25 - 29 Temmuz tarihlerinde moda tasarımcısı Arzu Kaprol’un yürütücülüğünde
gerçekleşen Moda Tasarım Atölyesi’nde ise tasarlayarak yaşamayı merkeze alan profesyoneller için çok disiplinli bir çalışma ve etkileşim platformu hayata geçirilerek giyim, tekstil ve aksesuar alanlarında ürünler tasarlandı.

Bodrum Tasarım Atölyeleri Ağustos ayına Kikkula Mostly Paper kurucusu Uta-Tuna Ciner yürütücülüğünde gerçekleşen Papier Mâché Atölyesi’yle merhaba dedi. Papier mache tekniklerinin deneyimlendiği atölye 1 - 6 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşti.

15 - 20 Ağustos tarihlerinde tekstil üreticisi Kvadrat işbirliği ile Kvadrat tekstil tasarımcısı ve dokuma uzmanı Åsa Pärson yürütücülüğünde Tekstil Tasarımı Atölyesi gerçekleştirildi.

Ağustos ayının son atölye çalışması olan ve 22 - 27 Ağustos tarihleri arasında kilim sanatçısı Belkıs Balpınar liderliğinde gerçekleşen Kilim Tasarım Atölyesi’nde kilim tasarımları geliştirildi ve geliştirilen tasarımlar tezgahlarda dokunarak üretildi.

29 Ağustos - 3 Eylül tarihleri arasında Koray Ariş yürütücülüğünde gerçekleştirilen Deri Ürünler Tasarımı Atölyesi’nde en az insanlık tarihi kadar eski olan deri malzeme deneyimlenerek yeni ürün tasarımları geliştirildi.

Üretim odaklı ‘ev / otel, mutfak ekipmanları ve eşyaları tasarımları’nın geliştirildiği Endüstriyel Tasarım Atölyesi / Metal’ 5 - 10 Eylül tarihleri arasında mimar Faruk Malhan liderliğinde gerçekleşti.

Bu atölyeyi takiben 19 - 24 Eylül tarihleri arasında Arjantinli seramik sanatçısı Vilma Villaverde yürütücülüğünde gerçekleşen Seramik Tasarımı Atölyesi’nde endüstriyel seramik elemanlarının farklı formlar ile tekrar kullanımı doğrultusunda kavramsal tasarım ürünleri geliştirildi.

26 Eylül - 2 Ekim tarihleri arasında Finlandiyalı cam sanatçısı ve tasarımcısı Anu
Penttinen liderliğinde gerçekleşen ‘Sofra&Tasarım’ Cam Füzyon Atölyesi’nde sofra ürünleri, sunum ve servis tabakları tasarımı çalışmalarına odaklanıldı.

Atölye çalışmaları 3-8 Ekim tarihlerinde minyatür sanatçısı ve takı tasarımcısı Hasan Kale yürütücülüğünde gerçekleşecek olan ‘Takı Tasarımı Atölyesi’ ile devam etti.

Ekim ayının ikinci atölyesi olan ‘Sagar Seramik Atölyesi’ ise seramik sanatçısı Mehmet Tüzüm Kızılcan yürütücülüğünde 10 – 15 Ekim tarihleri arasında  gerçekleşti.

2016 Atölye Programı 5 - 13 Kasım tarihlerinde Alman cam füzyon sanatçısı Gabriele Küstner yürütücülüğünde gerçekleşen Mozaik Cam Füzyon Tasarımı Atölyesi’yle son buldu.

Atölyelerin Amacı
Tasarım, sanat, zanaat önderleriyle; tasarım, üretim, teknik ve zanaatlar arasında deneyimsel, deneysel bağlar kurabilmek, “yaparak öğrenme, öğrenirken yapma” kurgusuna odaklanmak,
• Tasarımı ve sektörü somutlamak adına edimsel süreçlere yönelmek,
• Bilgi, görgü, hünerleri yeteneklerle buluşturmak,
• Edimsel bilgi ile çoğalmak,
• Atölye ortamlarında birbirlerini tetikleyen yaratıcı fikirleri çoğaltmak,
• Yaratıcı cüret ve cesaretleri coşturmak,

Atölyelerin Kapsamı
Tasarım Vakfı Bodrum atölyeleri keçe, mobilya, dokuma, moda, halı, kilim, cam, seramik, gastronomi, takı, kağıt hamur (papier-mâché) ve deri malzeme ve disiplinlerini kapsamaktadır.

Atölye Çıktıları
Tasarım Vakfı Bodrum’da gerçekleştirilecek atölyelerden çıkan fikirler ve ürünler, yerli ve yabancı basına sunulacak, özel bir sergi ile paydaşlara ve sektörlere tanıtılacaktır.

Atölyelere Katılım
Tasarım Vakfı Bodrum atölyeleri, profesyonellerin ve yeni mezunların katılımlarına açıktır, eğitim ve meslek öncelikli olarak, yaşam enerjisi yüksek katılımcılar hedeflenir.

2016 Atölye Liderleri
Faruk Malhan / Mimar
Sofia Agerberth / Teixidors, Tasarımcı
Nuria Bitria / Teixidors, Tekstil Tasarımcısı
Arzu Kaprol / Moda Tasarımcısı
Uta - Tuna Ciner / Tasarımcı
Kvadrat / Tekstil Tasarımcısı ve Dokumacısı
Belkıs Balpınar / Kilim Sanatçısı
Koray Ariş / Heykeltraş, Sanatçı
Vilma Villaverde / Seramik Sanatçısı
Anu Penttinen / Cam Sanatçısı
Hasan Kale / Minyatür Sanatçısı, Tasarımcı
Mehmet Tüzüm Kızılcan / Seramik Sanatçısı
Gabriele Küstner / Cam Sanatçısı
Asa Parson / Tekstil Tasarımcısı - Kvadrat

Ana Destekçiler
Tasarım Vakfı 2016 Atölyeler Programı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Ege İhracatçı Birlikleri, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, İstanbul İhracatçı Birlikleri, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri ve Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin destekleriyle düzenlenmektedir.

Atölye Destekçileri
Koleksiyon, Hafele, Homag Group, Kvadrat, Mudo, Vitra, Teixidors

Tasarım Vakfı 2016 Atölyeler Sergi Programı

Türkiye Tasarım Haftası