Tasarım Vakfı Bodrum 2016 yılı atölyeleri 1 Haziran / 30 Kasım tarihleri arasında mobilya, dokuma, moda, halı, kilim, cam, seramik, gastronomi, takı, hamur kağıt (papier-mâché) ve deri alanlarında tasarım çalışmaları olarak programlandı.
TASARIM VAKFI BODRUM / 2016 ATÖLYELER PROGRAMI

Tasarım Vakfı, 2015 yılında 12 lider, 96 katılımcı ile 10 Yaz Atölyesini Bodrum’da gerçekleştirmiş, tasarımları ve tasarımcıları 2 Aralık 2015’te ulusal ve uluslararası basına İstanbul’da duyurmuş ve sergi açılışıyla paydaşlara sunmuştur.

Tasarım Vakfı Bodrum 2016 yılı atölyeleri 1 Haziran / 30 Kasım tarihleri arasında keçe, mobilya, dokuma, moda, halı, kilim, cam, seramik, gastronomi, takı, hamur kağıt (papier-mâché) ve deri alanlarında tasarım çalışmaları olarak programlandı.

Tasarımda disiplinler üstü kurgusal, deneysel bağlar kurmayı amaçlayan “Tasarım Vakfı Atölyeleri” edimsel yetkinliklerin, fikirlerin, hünerlerin çapraz eşleşmelerle çoğalacağı ortamları olarak yetenekli tasarımcılar için kurgulanmıştır.

Bağlamsal ve kavramsal içeriklerle gelişecek ürünler, telif hakları tasarımcılarına ait olmak üzere sektörlerine ve basına Aralık 2016 ayında bir sergi ile tanıtılacaktır.

Tasarım Vakfı atölye çalışmaları, tasarımcıyı üretimle buluşturma, tasarımı katma değerleriyle buluşlara, ekonomiye, kültüre, istihdama kazandırma kurulumudur.

Atölyelerin Amacı
Tasarım, sanat, zanaat önderleriyle; tasarım, üretim, teknik ve zanaatlar arasında deneyimsel, deneysel bağlar kurabilmek, “yaparak öğrenme, öğrenirken yapma” kurgusuna odaklanmak,
• Tasarımı ve sektörü somutlamak adına edimsel süreçlere yönelmek,
• Bilgi, görgü, hünerleri yeteneklerle buluşturmak,
• Edimsel bilgi ile çoğalmak,
• Atölye ortamlarında birbirlerini tetikleyen yaratıcı fikirleri çoğaltmak,
• Yaratıcı cüret ve cesaretleri coşturmak,

Atölyelerin Kapsamı
Tasarım Vakfı Bodrum atölyeleri keçe, mobilya, dokuma, moda, halı, kilim, cam, seramik, gastronomi, takı, kağıt hamur (papier-mâché) ve deri malzeme ve disiplinlerini kapsamaktadır.

Atölye Çıktıları
Tasarım Vakfı Bodrum’da gerçekleştirilecek atölyelerden çıkan fikirler ve ürünler, yerli ve yabancı basına sunulacak, özel bir sergi ile paydaşlara ve sektörlere tanıtılacaktır.

Atölyelere Katılım
Tasarım Vakfı Bodrum atölyeleri, profesyonellerin ve yeni mezunların katılımlarına açıktır, eğitim ve meslek öncelikli olarak, yaşam enerjisi yüksek katılımcılar hedeflenir.

Donanım
Bodrum, Yalıkavak sırtlarında 7 dönüm bahçe içinde kurulan Tasarım Vakfı atölyeler tesisleri:;

· Cam İşliği (füzyon, alevde çalışma, vitray, kumlama, cam işleme aletleri)

· Seramik İşliği (porselen ve seramik fırınları, etüv, sır hazırlama, sırlama kabini, seramik torna, alçı torna, seramik işleme aletleri)

· Deri ve Keçe İşliği (dikiş makinaları, tıraş makinası, kesim presi, muhat ve kıvırma, klişe baskı, perçin-çıtçıt makinaları, yün tepme makinası)

· Dokuma İşliği (8 çerçeveli 40 cm enli şablon dokuma, düz kilim tezgâhları)

· Model Yapım İşliği (lazer kesim, ahşap/plastik/cam/seramik/metal işleme tezgâhları, küçük-orta ölçekli el aletleri)

· Çok Amaçlı Stüdyo (seminer, konferans, sunum alanı, 3 Boyutlu yazıcı)

· Kafe, restoran

· 8 kişi kapasiteli katılımcı misafir odaları ve yeşil alanlar barındırmaktadır.

Atölye Liderleri
Tasarım Vakfı Bodrum atölye liderleri arasında, Tasarım Vakfı Başkanı mimar ve tasarımcı Faruk Malhan, Teixidors tekstil firmasından ihracat müdürü Sofia Agerberth ve Teixidors tekstil tasarımcısı, dokumacı Nuria Bitria, seramik sanatçısı Mehmet Tüzüm Kızılcan, moda tasarımcısı Arzu Kaprol, Kikkula’nın kurucuları tasarımcı ve sanatçı Uta ve Tuna Çiner, tekstil üreticisi Kvadrat firmasından tekstil tasarımcısı ve dokumacısı Asa Parson, deriden çalışmaları ile tanınan heykeltraş-sanatçı Koray Ariş, “art-kilim” olarak adlandırılan çalışmalarıyla tanınan kilim sanatçısı Belkıs Balpınar, Arjantinli seramik sanatçısı Vilma Villaverde, Iittala için tasarladığı ürünleri ile tanınan Finlandiyalı cam tasarımcısı Anu Penttinen, füzyon cam alanında yaratıcı teknikleri ile bilinen Alman cam füzyon sanatçısı Gabriele Küstner gibi isimler yer almaktadır.

PROGRAM
• 13-18 Haziran 2016 tarihleri arasında, mimar ve tasarımcı, Koleksiyon Mobilya ve Tasarım Vakfı kurucusu Faruk Malhan tarafından gerçekleştirilecek olan ‘Mobilya Tasarımı Atölyesi’ ahşap grubunda, 'oturmak ve yatmak / yatmak ve oturmak' ve 'ofiste ev / evde ofis' kavramları çerçevesinde mobilya tasarım süreci deneyimlenerek üretim odaklı mobilya tasarımları geliştirilecektir.

• 27 Haziran-2 Temmuz 2016 tarihleri arasında, İspanyol tekstil firması Teixidors’un tekstil tasarımcısı Nuria Bitria ve İhracat Müdürü Sofia Agerberth yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan ‘BOŞLUK Tekstil Tasarımı Atölyesi’nde ‘Doğal Ev Aksesuarları ve Etik’ başlığı çerçevesinde tekstil tasarımları geliştirilecek ve üretilecektir.

• 25-29 Temmuz 2016 tarihleri arasında, Moda Tasarımcısı Arzu Kaprol yürütücülüğünde gerçekleşecek olan ‘Moda Tasarım Atölyesi’nde, tasarlayarak yaşamayı merkeze alan profesyonel katılımcılar ile giyim, tekstil ve aksesuar alanlarında özgün, yalın, insana ve doğaya saygı duyan sürdürülebilir tasarımlar geliştirmek hedeflenmektedir.

• 1-6 Ağustos 2016 tarihleri arasında, Kikkula Mostly Paper kurucusu Uta-Tuna Çiner yürütücülüğünde gerçekleşecek olan ‘Papier Mache Atölyesi’nde papier mache teknikleri deneyimlenerek katma değeri yüksek ürünler tasarlanması hedeflenmektedir.

• 15-20 Ağustos 2016 tarihleri arasında, Tekstil üreticisi Kvadrat işbirliği ile, Kvadrat tekstil tasarımcısı ve dokuma uzmanı Asa Parson yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan ‘Tekstil Tasarım Atölyesi’nde, Türkiye’den desenler ile İskandinav örneklerden ilhamla renk / desen ve tasarım çalışmaları geliştirilecektir.

• 22-27 Ağutos 2016 tarihleri arasında, “art-kilim” olarak adlandırılan çalışmalarıyla tanınan kilim sanatçısı Belkıs Balpınar yürütücülüğünde gerçekleşecek olan ‘Kilim Tasarımı Atölyesi’nde kilim tasarımları geliştirilecek ve geliştirilen tasarımlar tezgahlarda dokunarak üretilecektir.

• 29 Ağustos-3 Eylül 2016 tarihleri arasında, deriden çalışmaları ile tanınan heykeltraş-sanatçı  Koray Ariş yürütücülüğünde gerçekleşecek olan ‘Deri Ürünler Tasarımı Atölyesi’ kapsamında tarihi en az insanlık tarihi kadar eski bir malzeme olan deri deneyimlenerek masa üstü aksesuarları, ev aksesuarları, cüzdan, çanta, kılıf, sandalet, takı gibi yeni ürün tasarımları geliştirilecek ve ilk örnekler üretilecektir.

• 5-10 Eylül 2016 tarihleri arasında, mimar ve tasarımcı, Koleksiyon Mobilya ve Tasarım Vakfı kurucusu Faruk Malhan tarafından gerçekleştirilecek olan ‘Endüstriyel Tasarım / Metal Grubu Atölyesi’nde üretim odaklı “ev /otel mutfak ekipmanları ve eşyaları” tasarımları geliştirilecektir.

• 19-25 Eylül 2016 tarihleri arasında, seramik sanatçısı Vilma Villaverde yürütücülüğünde gerçekleşecek ‘Seramik Tasarımı Atölyesi’nde endüstriyel seramik elemanlarının farklı formlar ile tekrar kullanımı doğrultusunda kavramsal tasarım ürünleri geliştirilecektir.

• 26 Eylül-3 Ekim 2016 tarihleri arasında, Iittala için tasarladığı ürünleri ile tanınan Finlandiyalı cam tasarımcısı Anu Penttinen liderliğinde gerçekleştirilecek olan ‘Cam Füzyon Tasarım Atölyesi’nde, cam plakalar ve füzyon teknikleri ile çalışarak, küçük ölçekli ve sınırlı edisyon üretim sofra ürünleri tasarımları geliştirilecek ve üretilecektir.

• 10-15 Ekim 2016 tarihleri arasında, seramik sanatçısı Mehmet Tüzüm Kızılcan liderliğinde gerçekleştirilecek olan ‘SAGAR Seramik Atölyesi’ kapsamında, bir seramik pişirim tekniği olan SAGAR deneyimlenecek ve bu teknik kullanılarak tasarım ve uygulamalar yapılacaktır.

• 5-13 Kasım 2016 tarihleri arasında, füzyon cam alanında yaratıcı teknikleri ile bilinen Alman cam füzyon sanatçısı Gabriele Küstner yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan ‘Mozaik Cam Füzyon Atölyesi’nde farklı cam füzyon teknikleri deneyimlenerek tasarımlar geliştirilecek ve üretilecektir.

Ana Destekçiler
Tasarım Vakfı 2016 Atölyeler Programı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Ege İhracatçı Birlikleri, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, İstanbul İhracatçı Birlikleri, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri ve Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin destekleriyle düzenlenmektedir.

Atölye Destekçileri
Koleksiyon, Hafele, Homag Group, Kvadrat, Mudo, Vitra, Teixidors

(*)Tasarım Vakfı, tüm ücretlendirme yapısında değişiklik yapma hakkını saklı tutar. Konaklama imkânı, katılımcılar için 4 adet çift yataklı odada, oda paylaşımlı olarak sağlanmaktadır. İlk kayıt yaptıran önceliklidir.

(**) Tasarım Vakfı, atölye programlarını değiştirme hakkını saklı tutar.

Tasarım Vakfı Bodrum
Yalıkavak Mah. Ömer Efendi Cad.
47.Sokak No:7
48400 Bodrum MUĞLA

Tel: +90 252 385 36 61

Atölyelerimize kayıt hakkında bilgi ve sorularınız için:
apply@tasarimvakfi.org

Web http://www.tasarimvakfi.org