Uygarliklar, tarihin her katmaninda kendilerine, dünyaliliklarina özgü izler barindirir. Elle yapilan, üretilen her is, döneminin isaretidir, pesinden gelenleri sürükler, yol gösterir, hikâye anlatir, ders verir, her seyin ötesinde dünya tarihinde iz birakir. Bu izler; zamanin anlarinda, katmanlarinda, yüce topraklarda; Mezopotamya’da, Ege’de, insanoglunun ilk yerlesim örneklerinde kendini gösterir.
Çünkü “Insan, insan olmasinin bilincine degistigi ve degistirebildigi ölçüde” varir. (Ilhan Tekeli)

Tasarim Vakfi, kuruldugu günden bugüne “yaparak, uygulayarak ögrenme” fikrini destekleyen faaliyetlerine devam ediyor ve bu dogrultuda bir ortak yaratim alani olarak atölye çalismalarinin önemini vurguluyor.

Bu amaçla, Tasarim Vakfi tarafindan hayata geçirilen *Bodrum Tasarim Köyü, mimarlik, sanat, tasarim, zanaat önderleriyle, tasarim ve zanaatlar arasinda kurgusal, deneysel baglar kurabilmeye odaklaniyor. Geçmisten gelen bu çesitli baglari, günümüz paralelinde yorumlayan ve katma degeri yüksek ürünler, degerler sunan atölye çalismalari, yeni bir “ögrenme yolu”nun kapilarini araliyor.

Bodrum Tasarim Köyü, tüm bu degerler paralelinde, 22-27 Agustos 2015 tarihleri arasinda, Tasarim Vakfi Baskani Mimar Faruk Malhan küratörlügünde, alaninda usta seramik sanatçilarinin katilimiyla, “Zamanin Anlari” Seramik Atölyesi’ne ev sahipligi yapti.

“Zamanin Anlari” temasi, atölye sürecinde tasarimcilari, an’lari baglamlara, mekânlara, kültüre, sanata ve zanaata baglayarak düsünmeye tesvik etti.

Baglam, mekân ve zamandan bagimsiz düsünülemez. Baglam, isi, ugrasi standartlastirmaktan kurtarir, isi zamansizliga yükseltir. “Zamanin Anlari” atölyesinde de, baglam; isleri nesne ötesi, içsel, deneyimsel, kavramsal, resimsel, siirsel, olusumsal, süreçsel, disiplinler arasi ve çagdas boyutlara tasimistir.

Faruk Malhan
Mimar, Tasarim Vakfi Baskani

Seramik sanatçisi Tevfik Türen Karagözoglu rehberliginde gerçeklesen atölyeye Kadriye Agaoglu, Tektas Agaoglu, Mehmet Tüzüm Kizilcan, Mutlu Baskaya Yagci, Candan Terwiel, Serkan Önder, Efe Türkel, Metin Ertürk, Senay Akkurt, Müge Eryilmaz, Burcu Karabey, Yüksel Güner ve Nural Sentunali gibi degerli isimler katilim gösterdi.

Ilk insan yerlesimlerinde üretilen cam ve seramik isleri, atölyenin ilham kaynagi ve baslangiç noktasi oldu. Bu amaçla Bodrum ve çevresindeki geleneksel ve karakteristik üretim biçimlerinin incelendigi bir atölye programi kurgulandi.

Katilimcilar, atölyenin ilk günündeki tanisma toplantisindan sonra,Arkeolog Aykut Özet ve Prof. Dr. Numan Tuna’nin Ege Çanagi’ndaki karakteristik arkeolojik tanimlarla ilgili konferansina katildilar. Konferans sonrasinda Tasarim Vakfi Baskani Mimar Faruk Malhan, atölyenin küratörü olarak Zamanin Anlari temali bir sunum gerçeklestirdi. Sonrasinda Arkeolog Mehmet Çuhadar rehberliginde Bodrum Kalesi ve Sualti Arkeoloji Müzesi, depolarda Miken ve Damlibogaz seramikleri özel gezisi düzenlendi. Kalenin katmanlarinda pek çok zaman dilimi ve anlari hissedildi.

Atölye katilimcilari, atölye çalismasi öncesinde hazirladiklari ön çalismalari, Bodrum Tasarim Köyü Seramik Atölyesi’nde, Bodrum’un mistik cografyasinda yenilediler. Fikirlerin evrilmesi için gereken ortam ve ortak yaratim süreci, atölye katilimcilarinin düsüncelerini kile dökmelerini sagladi. Atölye çalismasindan çikan tasarimlarin firinlanma ve sirlama islemleri, atölyenin sona erdigi 22 Agustos Cumartesi gününü takriben, Bodrum Tasarim Köyü’nde gerçeklestirildi.