54 tasarımcının 168 eserinin sergilendiği Karya Akademi Tasarım Atölyeleri Sergisi, 3-25 Aralık 2015 tarihleri arasında Tasarım Vakfı İstanbul Merkezi’nde ziyaret edildi.
2013 yılında mimar Faruk Malhan tarafından uluslararası bir organizasyon olarak kurulan Tasarım Vakfı; kurulduğu günden bu yana yaratıcı endüstriler ve yaratıcı ekonomileri buluşturan tasarım atölye, konferans ve sempozyum etkinlikleriyle faaliyetlerine devam ediyor.

Tasarım Vakfı, yaratıcılık ve tasarım adına kurucu bir çatı misyonu yüklendi ve bu doğrultuda tüm etkinliklerini Karya Akademi altında topladı. Karya AkademiTasarım Atölye çalışmaları; tasarım, sanat, zanaatlar, mimarlık, yönetişim disiplinleri arasında kuramsal, deneysel bağlar kuruyor. “Yaparak, uygulayarak öğrenme'' fikrini destekleyen tasarım atölyeleri, ortak yaratım alanı olarak atölye çalışmalarının önemini vurguluyor.

Karya Akademi Tasarım Atölyeleri sergisinde takı, tekstil, keçe, mobilya aksesuarları, giyilebilir teknolojiler, seramik, cam, mimarlık atölyelerinde üretilen çalışmalar sergilendi.

Tasarımı Demokratikleştirmek

Karya Akademi Başkanı Mimar Faruk Malhan, 2 Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirilen basın toplantısında, tasarımın çağımıza köklü bir şekilde yerleştiğine dikkat çekerek, Karya Akademi çatısı altında yapılan ve yapılacak olan çalışmaların bir “belgesellik” boyutunun olduğunu ve zamanının şahidi olduğunu belirtti.

Karya Akademi kurulumunun oluşumsal bir süreç olduğunu söyleyen Malhan, akademi’nin en kritik noktasının tasarımın “beyaz” olmaktan çıkması olduğunu vurguladı ve Karya Akademi’nin tasarımı kitlelere indirmek düşüncesiyle, tasarımı demokratikleştirme süreci içerisinde olduğunu belirtti.

Malhan; “Üzerinde telif hakkı bulunan bir tasarımın kitleler tarafından yapılıyor olması, kitlelerin de tasarımcılar gibi böyle bir iş yapıyor olmanın onurunu yaşayabilmeleri önemli. Bu durumun ekonomik önemi de büyük. Biz kırsal kalkınmayı tasarımın kalbine koyduk. Tasarımı da yine ekonominin kalbine yerleştirmeye çalışıyoruz. Çalışmalarımızın yaygınlaşması, esasında dünya için de yepyeni bir açılım. Batı'da da tasarım 'beyaz insanlara' aittir, pahalıdır. Biz bunun kırılmasını sağlamaya çalışacağız. Çünkü içinde bulunduğumuz bilgi çağı, bilgi teknolojileri, iletişimi kolaylaştırmakta ve belki aralar seyrelirse, o zaman direkt olarak üreticiden bir online mağaza üzerinden ulaşımını sağlayabiliriz,” dedi.

Kırsal Kalkınmada İnovasyon Ve Tasarım

Akademi çerçevesinde yürüttükleri kentsel tasarım çalışmalarında kadınları ve gençleri öncelediklerini ve kalkınmayı tasarımla yapabilmenin önemini belirten Faruk Malhan, "Kırsal kesimde işsizlik ve heyecanın azalmasıyla beraber, genç nüfus bu bölgeleri çok çabuk terk ediyor. Kentsel tasarım çalışmamız buradan kaynağını alıyor. Türkiye'de üç ilimizde kentsel tasarım uygulamalarında eğer başarılı olabilirsek, o zaman dünyanın gözü de açılacaktır. Bu çok kolay bir iş değil ama bir renk, adım adım büyüyecek bir çalışma ve önümüzdeki yılların da tanımına girecek bir iş,” diyerek sözlerine devam etti.

Karya Akademi yeni dönemde tasarım atölyelerinde üretilecek ürünlerin satılacağı online tasarım mağazasını faaliyete geçirmeyi, ekonomik, toplumsal, sosyal yapının bütünlüğünü tasarımcı düşünce ile sağlamayı, uzun vadede yaratıcı iş gücünü teşvik etmeyi ve istihdam yaratmayı hedefliyor.

Karya Akademi'nin kapsama alanı kentsel tasarımdan, yaşama ait her şey olacak.