İspanyol tekstil firması Teixidors’dan tasarımcı Nuria Bitria ve Sofia Agerberth yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan atölyede ‘Doğal Ev Aksesuarları ve Etik’ başlığı çerçevesinde tekstil tasarımları geliştirilecek ve üretilecektir.
Atölye: Tekstil Tasarımı Atölyesi / Teixidors

Atölye Yeri: Tasarım Vakfı Bodrum

Atölye Tarihleri: 27 Haziran-2 Temmuz 2016

Atölye Destekçisi: Türkiye İhracatçılar Meclisi, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Uludağ Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği

Atölye Sponsorları: Teixidors

Konu:  ‘Doğal Ev Aksesuarları ve Etik’ başlığı çerçevesinde tekstil tasarımları geliştirilmesi ve üretilmesi

Arayüz: Farklı tiplerde boyanmamış yün, fitil, taraklanmış, taranmış, napa, keçeli ve doğal renklerde iplik, farklı kalınlıklarda boyanmamış yün iplikleri, doğal boyalı renklerde yün iplikleri

Lider: Sofia Agerberth, Nuria Bitria / Tasarımcı – Teixidors

Katılımcılar: Tasarımcılar, tekstil tasarımcıları, tekstil sanatçıları, tasarım bölümleri lisans ve yüksek lisans mezunları

Atölyenin Amacı:

Atölye, ‘Tekstil objeleri yaratıcılığın farklı boyutlarını- soyut düşünce ve asıl zanaat- kavramlarını ne şekilde bir araya getirir?’ sorusuna odaklanıyor.

‘Doğal Ev Aksesuarları ve Etik’ başlığı çerçevesinde aksesuarların yaratımını, koruma ve sürdürülebilir tasarım ihtiyaçları kapsamında bir araya getirmek amaçlandı.

‘Boşluk’ kavramı üzerinden gerçekleştirilen tasarım sürecinde dokunmuş yapıların temel bileşenleri olan boşluk ve vakum kavramlarına işaret edilerek, form ve kumaşları tekstil aksesuarlarına dönüştürmek hedeflendi.

Atölye Süreci:

Tekstil Tasarımı Atölyesi, atölye lideri Nuria Bitria’nın atölyenin teması olan ‘Boşluk’ üzerine sunumu ile başladı. Kavramsal çerçevenin çizildiği sunumda, dokunmuş yapıların temel bileşenleri olan boşluk ve vakum kavramlarına işaret edildi.

İskelet yapının destekleyebileceği boşluk alanın sınırları üzerine tartışılan kavramsal çalışmada, en narin ile en sert olanın bir araya geldiği form ve kumaşlara yönelik tasarılar üzerine fikir çalışması yapıldı. Katılımcılar kendi tematik çerçevelerini geliştirerek içerik ve malzeme kurgusu üzerine çalışma yaptılar. Atölyenin ilk gününde yapılan çalışmalar sonunda katılımcılar özgün taslaklarını tamamladı.

Kavramsal çalışmanın ardından atölyenin ikinci gününde, her katılımcı geliştirdiği tasarının sunumunu gerçekleştirdi ve tasarımlar için malzeme seçimine geçildi. Kaşmir, yün, ipek, keten, pamuk, bambu gibi %100 doğal elyaftan ve farklı kalınlık, büküm ve renk gibi özelliklerde iplikler arasından malzeme seçimleri yapıldı. Daha sonra atölye lideri Nuria Bitria ile tahar ve armur planları oluşturuldu ve çözgüler hazırlandı.

Her katılımcı için ayrılan 8 çerçeveli 40 cm eninde tezgahlarda çalışmalara başlandı. Çözgüler tezgaha geçirildi ve dokumaya hazır hale getirildi. Katılımcılar, hazırladıkları taslak planlar üzerinden ve deneysel çalışmaların da eklendiği dokuma uygulamasına başladılar.

‘Tekstil objeleri yaratıcılığın farklı boyutlarını- soyut düşünce ve asıl zanaat- kavramlarını ne şekilde bir araya getirir?’ sorusuna odaklanan atölyede, tasarımcı-zanaatkar ilişkisinin sürdürelibilirliği üzerine Teixidors ve benzeri markaların marka değerleri analiz edildi.

Atölyede, geliştirilen tasarımların tezgahtan çıkarılması ve reçetelerin oluşturulmasının ardından final sunumlarına geçildi. Atölye yürütücüleri Nuria Bitria, Sofia Agerberth, Tasarım Vakfı kurucusu Faruk Malhan ve katılımcılar ile ortaya çıkan tasarımlar konsept aşamasından üretim yöntemlerine kadar değerlendirildi.

Nuria Bitria, Tekstil Tasarımcısı
İspanya'nın kuzey doğusunda, Los Monegros’ta doğup büyüdü. Uzun süre boyunca Madrid’de yaşayıp çalıştı. Şu an Barselona’da ikamet etmektedir. Lisans eğitimini, Madrid Complutense Üniversitesi'nde Görsel - İşitsel İletişim alanında, yüksek lisansını Madrid Autonomous Universitesi'nde Estetik ve Sanat Teorisi üzerine ve Barselona Üniversitesi’nde Artistic Creation alanında tamamladı. Escola Massana, Barselona ve Hogeschool Gent, Belçika’da Tekstil Tasarımı üzerine çalışmalar gerçekleştirdi. Şu an Barselona Escola Massana Sanat ve Tasarım Merkezi’nde Tekstil Tasarımı eğitmeni ve Teixidors markasının kreatif direktörü ve tekstil tasarımcısı olarak çalışmaktadır. Kimlik üretiminde (Sanatsal, ticari ve kişisel) görünüşün inşası ve yaratım süreci özel ilgi alanını oluşturmaktadıır. Kolektif ve bireysel olarak sanatsal sergilerde yer almış ve el işi üretim, tasarım ve sanat arasındaki sınırların gittikçe belirsizleştiğine inanmakta olan Bitria’nın hedefi kumaş arayışlarını son kullanıcı tarafından kabul gören ürünlere çevirme yollarını araştırmaktır.

Sofia Agerberth, Tasarımcı
İsveç’in Gothenburg şehrinde doğan Sofia Agerberth, yurt dışında yıllarca Paris, Londra ve Barselona’da yaşadı.
Londra Cavendish College’da İç Mimarlık ve Kuzey Londra Üniversitesi’nde Mimarlık lisanslarını tamamlayan Agerberth; mimarlık, iç mimarlık, grafik ve ürün tasarımı gibi farklı tasarım alanlarında çalıştı. Disiplinler üstü tasarıma büyük bir ilgi duymaktadır.
2010 yılından itibaren Teixidors’ta ihracat müdürü olarak çalışmaktadır. Teixidors yüksek rekabetli bir piyasada faaliyetlerine devam etmekte ve ürünleri dünya çapında 35 ülkede en iyi tasarım mağazalarında yer almaktadır. Kuruluşu olan 1983’ten beri Teixidors, öğrenme güçlüğü çeken insanların topluma entegrasyonu ve ekonomik bağımsızlığını mümkün kılan sosyal zanaatler ile iş birliği içinde olmayı amaç edinmiştir.
Bu amaç; dokuma, terapi etkisi gösterirken tezgahlarından çıkan olağanüstü yaratıcı işler için daima önceliktir. Bu özel proje, zamanının ötesinde ve yüksek kaliteli eşsiz ürünler üretir. Sosyal dışlanma riski taşıyan insanların topluma katılımı ve sorumlu tüketim anlayışı Teixidors’un sürdürülebilirliğinin bir parçasıdır.