Mimar ve tasarımcı, Koleksiyon Mobilya ve Tasarım Vakfı kurucusu Faruk Malhan tarafından gerçekleştirilecek olan ‘Mobilya Tasarımı Atölyesi’nde 'oturmak ve yatmak / yatmak ve oturmak' ve 'ofiste ev / evde ofis' kavramları çerçevesinde mobilya tasarım süreci deneyimlenerek üretim odaklı mobilya tasarımları geliştirilecek.
Atölye: Mobilya Tasarımı Atölyesi

Atölye Yeri: Tasarım Vakfı Bodrum

Atölye Tarihleri: 13-18 Haziran 2016

Atölye Destekçisi: Türkiye İhracatçılar Meclisi, Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları

Atölye Sponsorları: Hafele Türkiye, Homag Group Türkiye

Konu:  ‘Oturmak ve yatmak / yatmak ve oturmak’ ve ‘ofiste ev / evde ofis’ kavramları çerçevesinde mobilya tasarım süreci deneyimlenerek üretim odaklı mobilya tasarımlarının geliştirilmesi

Arayüz: Ahşap

Lider: Faruk Malhan, Mimar, Tasarımcı, Koleksiyon Mobilya ve Tasarım Vakfı kurucusu

1947 İzmir doğumlu Faruk Malhan, üniversite eğitimini ise Ankara’da, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde, yüksek lisans derecesini Hacettepe Üniversitesi Demografi Bölümü’nden almıştır. 1971 yılında “Koleksiyon” firmasını “tasarım için bir endüstri” düşü ile Ankara’da kurdu. Mobilya, halı, kilim, cam, porselen, takı, mücevher, mimarlık alanlarında tasarım çalışmalarını firmasında gerçekleştirdi.Koleksiyon’u kuruluşundan günümüze, tasarıma, sanata, zanaata, yaratıcılığa, özene adanan yıllarla, küçük atölye ölçeğinden bütünleşmiş üretim düzeyine hazırladı. Türkiye’de tasarım kavramının yaşama aktarılmaya başladığı 70’li ve 80’li yıllarının lider kimliklerinden biri olan Faruk Malhan, Haziran 2013’de “Tasarım Vakfı”nın kuruluşuna öncülük yaparak, tasarımın uluslararası boyutlarıyla ekonomilere, topluma ve üretim kültürüne kazandırılması misyonunda büyük bir adım atmıştır. Kasım 2015 itibariyle ‘Karya Akademi’ çatısı altında toplanan çalışmalara başkanlık etmektedir.

Katılımcılar: Profesyonel tasarımcılar, mobilya tasarımcıları, tasarım bölümleri lisans ve yüksek lisans mezunları

Atölyenin Amacı: Profesyonel yaşamın ilk yıllarını deneyimleyen ürün tasarımcılarına ilk dönemlerin çeşitlenen açılımlarında daha iyi tutunabilmek, konum, tutum kazanmak, bağlamlardan kavramlara, temalara geçiş, tasarımcı için belirsizlik, müphemlikler, silahı anlamak, işlemek, atölye süreçlerini deneyimlemek, atölyelerde beklenenlerden nasıl kopulduğunu izlemek, disiplinler üstü kurgularla tanışmak, hikaye yazmak, son ürünü unutmak, manaları aramak, ruhlara dokunmak, mobilya aksam ve aksesuarları pazarını, ürünlerini tanımak, açık tasarımı tanımak.

Atölye Süreci:

Mobilya Tasarımı Atölyesi atölye lideri Faruk Malhan’ın ‘Neden Tasarımcı Gibi Düşünmek?’ başlıklı ilham verici sunumuyla başlayan atölye, katılımcıların kendilerini tanıtımı ve kendi hikayelerini anlatımı ile devam etti.

Mobilya aksesuarları üreticisi Häfele Türkiye Pazarlama Direktörü Eda Uytun, ‘Mobilyada aksam ve aksesuarlar’ başlıklı bilgilendirici sunumunu katılımcılarla paylaştı.

Homag Group Türkiye Distribütörü Turhan Makine’den Bülent Esen ve Holzma’dan Andreas Braun “Levha Ambarı Yönetimi’’ konulu sunumlarıyla mobilya imalatının başlangıç noktasında plakaların ambar sistemi üzerinden kesim makinelerine otomatik olarak beslenmesi ve istiflenmesi hakkında detaylı bilgilendirme yaptılar.

“Evde iş / işte ev” ve “Oturmak ve yatmak / yatmak ve oturmak” konularının detaylı bir şekilde katılımcılarla paylaşılmasının ardından katılımcılar bu konulardan birini seçerek iki gruba ayrıldı.

Her iki gruba da ürün değer önerilerinin incelenmesine yardımcı olacak nitelikteki dökümanlar dağıtıldı. Bu dökümanlar grup sözcüleri tarafından okunarak persona yaratıldı, yaratılacak konseptin değer önerileri listelendi. Bu diagnostik çalışma sonrası her iki grup da çalışmalarını tüm katılımcılara sundu.

İlk gün yapılan çalışma sonrası ortaya çıkan değer önerilerine göre her katılımcı bireysel olarak kendi konseptine uygun bulduğu maddeleri seçerek bu maddeler ışığında ürün önerileri oluşturdu.  Atölye lideri Faruk Malhan ile öğleden önce ve öğleden sonra bu konsept önerileri değerlendirildi. Konsept önerilerinin geliştirilerek projelerin düşünsel altyapısının anlatıldığı sunumların ardından Faruk Malhan’ın değerlendirmeleri üzerine konsept önerileri son hallerini aldı.

Ortaya çıkan ürün konseptleri eskizler ve mock-up lar ile ürün tasarımlarına dönüştürüldü. Bu aşamada her katılımcı bireysel olarak bilgisayar ortamında veya sunulan maket imkanları ile ürün önerilerini farklı anlatım teknikleri ile ortaya koydu. Faruk Malhan tarafından yapılan değerlendirmeler üzerine ürün tasarımları finalize edildi. Sabaha kadar süren çalışmalarla sunumlar hazırlandı ve maketler son hallerini aldı.

Atölye projelerin final sunumuyla sona erdi. Atölye yürütücüsü Faruk Malhan ve katılımcılar tarafından tüm katılımcıların projeleri incelendi ve ortaya çıkarılan tasarımlar konsept aşamasından üretim detaylarına kadar değerlendirildi.