Tasarım Vakfı, 21 Mayıs 2015 tarihinde, Özlem Yalım Özkaraoğlu moderatörlüğünde, Nevzat Sayın ve Timur Ersen’in konuşmacı olarak katıldığı “İz-siz Mimarlık” paneli ile mimarlık ve tasarım dünyasını bir araya getirdi.
Tarih: 21 Mayıs - 21 Mayıs 2015
Saat: 18:30
Yer: İstanbul

Konuşmacılar: Nevzat Sayın, Timur Ersen

Koleksiyon Tarabya Kampüsü’nde gerçekleşen panelde, mimarlık üretimini günümüz koşullarına adapte edebilmek adına yerel ve modern üretim süreçleri tartışıldı.

Endüstrileşme süreci ile yerel kimliğini kaybeden mimari, endüstriye çabuk tüketilen malzemeler sunan bir meslek olarak dönüşüm içerisine girdi. Gelenek, iklim ve coğrafya unsurları bertaraf edilerek gerçekleştirilen üretim, Türkiye ve dünyanın her yerinde gördüğümüz, birbirine benzer yapı tiplerini doğurdu. Bunun gibi yapılar, peyzajı, kültürü, geleneği yok eden, gelecek nesile ve kent hafızasına bir şey bırakmayan, silen/yok eden örnekler olmaktan öteye gidemiyor.

Bu noktadan yola çıkan Tasarım Vakfı, “İz-siz Mimarlık” paneli ile mimarlık dünyasını, peyzaj, kültür, coğrafya ve “yer” kavramlarını üretimin odak noktasına alan mimari anlayışın bugünkü karşılığını aramaya davet etti.

Kent insanı özgür kılar fikrini savunurmuşcasına, betonun insanı özgür kıldığı fikri ile, yöre insanının kerpiç ya da taş evler yerine betonarme yapıları tercih ettiği bir zamandayız. Mimarlık için yer, coğrafya kavramı, yerellik söz konusu iken, bugün bunları ortaya çıkaran örnekleri sorgulamamız gerekiyor. Bu panel ile mimarlığın bir pratik olarak ne olduğunu hatırlamamız gerektiğini vurgulayan Tasarım Vakfı, her zaman iyi örnekler üzerinden bir şeyleri yaşatmaya, duyurmaya ve paylaşmaya devam edecek.